Turkkilanen keittiö
Turkkilaista keittiötä pidetään yhtenä maailman parhaista ja ruokaa kuvataan yleensä yksinkertaiseksi mutta maukkaaksi. Illallinen ei ole pelkästään syömistä vaan silloin myös vietetään yhteistä aikaa ja vaihdetaan kuulumisia. Alkuruuaksi voi valita erilaisia pieniä alkupaloja, nimeltä meze. Mezenä tarjoillaan usein erilaisia salaatteja, maustettuja jogurttisekoituksia, täytettyjä vihanneksia ja paljon muuta. Kokeile rohkeasti hummusta, ezmeä, dolmaa tai todella hyvää munakoisotahnaa. Ja tietysti sinun kannattaa syödä kebabia kebabin kotimaassa.
Älä myöskään unohda kokeilla turkkilaista kahvia, joka on vahvaa ja tarjoillaan pienissä kupeissa ja jonka pitäisi olla ”makea kuin rakkaus, kuuma kuin helvetti ja niin paksua että voit kävellä sen pinnalla”. Teetä juodaan pienistä laseista ja se on tärkeä osa turkkilaisten jokapäiväistä elämää. On hyvin tavallista että ollessasi ostoksilla sinulle tullaan tarjoamaan joko omenateetä tai turkkilaista teetä. Jos syöt mezeä, kokeile lasillinen rakia ruoan kanssa. Se on turkkilainen kansallisjuoma ja muistuttaa kreikkalaista Ouzoa. Se valmistetaan viinirypäleistä tislaamalla, ja siihen lisätään anista mausteeksi. Jos haluat mieluummin oluen ruoan kanssa, Efes on ilmeinen valinta.
Pieni ruoka- ja juomasanakirja - turkkilainen ruoka ja juoma
Sigara Böreği – Fetajuustolla täytettyjä voitaikinarullia
Imam bayıldı – Sipulilla ja tomaatilla täytetty munakoiso
Döner Kebap – Lihasuikaleita pitaleivän sisällä
Adana Kebap – Maustettua jauhelihaa grillivartaassa paistettuna
Şiş Kebap – Lihaa grillivartaassa
Menemen – Turkkilainen munakas
Mantı – Turkkilainen ravioli
Pide – Turkkilainen pizza
Mercimek köfte – Linssipihvi
Dolma – Täytetty viininlehtikääryle
Rakı – Aniksen makuista alkoholia, joka valmistettu viinirypäleistä tislaamalla. Sitä kutsutaan myös leijonanmaidoksi, koska se muuttuu valkoiseksi kun siihen lisätään vettä.
Hyvää ruokahalua! Afiyet olsun!7 turkkilaista ruokaa, joita sinun tätyy maistaa!
Turkkilainen keittiö on jännittävä-ja perinteet ovat tärkeä osa ruokakulttuuria. Turkkilainen ruoka on monipuolista-löydät kyllä oman suosikkisi olitpa sitten lihan ystävä, vegaani,kasvissyöjä tai tulinen ruoka on juttusi. Klassinen turkkilainen keittiö käyttää tuoreita raaka-aineita. Tomaatit ovat täynnä elämää, kalat tuoksuvat mereltä ja hedelmät on ehkä poimittu muutama tunti sitten. Voit maistaa sen syödessäsi! Tässä on seitsemän herkullista turkkilaista ateriaa, joita sinun täytyy kokeilla!MENEMEN - Turkkilainen munakas
Menemen valmistetaan suunnilleen kuten munakokkelia Menemen valmistetaan tavallisessa paistinpannussa ja sisältää kananmunien lisäksi myös hienonnettua tomaattia, paprikaa, erilaisia yrttejä ja mielellään sipulia. Juuri sipuli on asia, josta monella turkkilaisella on vahva mielipide :-) Menemeniä tarjoillaan usein brunssiksi tai lounaaksi.
MANTI - Turkkilainen ravioli
Mantia voidaan kuvailla turkkilaiseksi ravioliksi. Teet vehnäjauhoista taikinan, joka vaivataan ja kaulitaan ohueksi. Sen jälkeen tehdään pieniä neliöitä, jotka täytetään karitsan- tai naudan jauhelihalla, persiljalla, usein lisätään vähän tomaattipyreetä tai mitä tahansa, josta pidät. Pienet tyynyt keitetään ja tarjoillaan tuoreen jogurttikastikkeen tai sulatetun voin kera.
PIDE - Turkkilainen pizza
Turkissa on oma versionsa pizzasta – Pide! Piden pohja on ohut taikina ja se on perinteisesti enemmän pitkulainen kuin pyöreä. Piden täytteenä voi olla mitä tahansa, mutta jauheliha, munat, turkkilaiset paprikat tai tomaatit ovat klassisia muunnelmia.
BEYTI - Kebab
Kun puhutaan turkkilaisesta ruuasta, useimmat ajattelevat kebabia. Ja se riittää: turkkilaiset osaavat grillata lihaa. Beyti-kebab valmistetaan lampaan tai naudan jauhelihasta, se kääritään vartaiden ympärille (joka on usein litteä) ja tarjoillaan sitten leivän seassa jogurtin ja miedon tomaattikastikkeen kera.
IMAM BAYILDI & KARNI BAYILDI - Täytetty munakoiso
Kaksi klassista ruokaa, jotka löydät hienommasta ravintolasta tai hieman vähemmän tyylikkäästä jalkakäytäväkahvilasta (lokanta). Imam bayildi on munakoiso, jota paistetaan varovasti öljyssä, kunnes se on täysin pehmeä ja täytetään myöhemmin pilkotuilla tomaateilla tai muilla vihanneksilla. Tämä ruokalaji tarjoillaan kylmänä, ja se on yleinen ruokalaji, kun tilaat alkupaloja-mezzeä. Variantissa "Karni" on myös lisätty kierros lihaa ja se tarjoillaan kuumana. Nimi "Imam bayildi" tarkoittaa "imaami pyörtyi" - miehen mielestä ruokalaji oli niin hyvä, että hän pyörtyi ilosta.
MERCIMEK KÖFTESI - Linssipihvi
Mercimek Köftesi ovat vegaaninen linssipihvi, tarjoillaan bulgurin kanssa. Lajikkeita on monia ja ne voidaan tarjoilla aikaisesta aamusta myöhäiseen iltaan. Usein tämä on osa mezzeä tai tarjoillaan alkupalana cacikin (tzazikin turkkilainen nimi, jogurtti valkosipulilla, kurkulla ja suolalla), tuoreen salaatin ja leivän kanssa.
KÜNEFE – Jälkiruoka juustosta
Kuulostaako oudolta, että jälkiruoassa on juustoa? Ehkä, mutta maistuu hyvältä! Künefe valmistetaan ohuista filotaikinan suikaleista, jotka raastetaan ja sekoitetaan juuston ja sokerin kanssa. Paistetaan pannulla ja päälle ripotellaan mielellään rouhittua pistaasipähkinää. Künefe ei ole Suomessa turkkilaisten ravintoloiden ruokalistalla usein, joten jos sinulla on mahdollisuus syödä sitä lomalla-maista ja ihastu.
Nämä olivat omat suosikkimme. On monia, monia muitakin, ja Turkki on todellinen huippukohde sinulle, joka rakastat hyvää ruokaa. Hyvää ruokahalua!